Kadınlarda İdrar Kaçırma Tedavisi


İdrar kaçırma sorunu, erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülen, psikolojik, sosyal ve cinsel etkileri olan bir problemdir.

Kadınlarda İdrar Kaçırma


İdrar kaçırma sorunu, erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülen, psikolojik, sosyal ve cinsel etkileri olan bir problemdir. Bu nedenle bir çok kadın tedavi arayışı içerisine girmektedir. Tedavide cerrahi tedavi, lazer tedavileri ve medikal tedaviler bulunmaktadır.
İdrar kaçırmanın stres üriner inkontinas, urge üriner inkontinans, mikst formları vardır.
Peki idrar kaçırma neden olur? İdrar kaçırmanın pek çok nedeni olsa da çoğu kadında idrar kaçırma problemleri normal vajinal doğum sonrası başlamaktadır.


Stres Üriner Inkontinans İdrar Kaçırma
Özellikle öksürme, gülme, ağır yük kaldırma sırasında  meydana gelen idrar kaçırmayı tarif eder. İstemsiz idrar kaçırmanın bu formuna ‘Stres Üriner İnkontinans’ (SUİ) adı verilmektedir. Kadınlardaki idrar kaçırma problemi genellikle stres üriner inkontinans şeklinde olmaktadır.
İleri yaş, vajinal doğum, obezite, erken menopoz, sigara, genetik faktörler, KOAH gibi kronik akciğer hastalıkları stres üriner inkontinans tipi idrar kaçırma görülme sıklığını arttırmaktadır.
Stres üriner inkontinans tedavisinde cerrahi yöntemler veya cerrahi dışı lazer tedavileri uygulanmaktadır.


Urge Inkontinans İdrar Kaçırma
Kişinin idrarı geldikten sonra tuvalete yetiştirememesi durumunu tarif eder. Tuvalete yetişemeden kontrolsüz bir şekilde idrar kaçırmanın bu formuna ‘Urge Üriner inkontinans’ adı verilmektedir ve tedavisi medikaldir.


Mikst Üriner İnkontinens İdrar Kaçırma
Mikst tipte, hem stres üriner inkontinans hem de urge üriner inkontinans bir aradadır. Karışık tip inkontinans olarak da bilinir.

Kadınlarda İdrar Kaçırma Tedavisi
İdrar kaçırma problemi ile başvuran hastanın detaylı muayenesi yapıldıktan sonra hangi tip idrar kaçırma problemi olduğu tespit edilmelidir. Detaylı bir anamnez ve jinekolojik muayene mutlak gereklidir. İdrar kaçırmanın türünü belirlemek için bazen özel testler gerekmektedir.
İdrar kaçırmanın türü belirlendikten sonra hastaya tedavi seçenekleri sunulmaktadır. İdrar kaçırmanın türüne göre tedavi seçeneği ve başarı oranı değişmektedir.
Stres tipi inkontinans tedavisinde asıl problem idrar kesesinde sarkma ve mesane boynunda hipermobilite olduğu için medikal tedaviden ziyade cerrahi operasyonlar ve lazer tedavisi etkili iken, urge inkontinans ve miks türü idrar kaçırma problemlerinde medikal tedavi daha etkili olmaktadır.
Hafif idrar kaçırma problemleri olan hastalar Kegel egzersizlerinden fayda görebilmektedir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Hakan Kusen
Hakan Kusen
Merhaba.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Tıkla Randevu Al